fbpx

Így tisztítsd a mosógépet vegyszermentesen

Így tisztítsd a mosógépet vegyszermentesen

Hat pontban gyűjtöttük össze a legfontosabb lépéseket, hogy ne kelljen idő előtt szerelőt hívni, és ne vívjunk szélmalomharcot a vízkővel, a kellemetlen szagokkal vagy a penésszel. Egy mosógép drága mulatság, és ha az ember újat készül venni, akkor igyekszik olyat választani, ami nem füstöl el a kétéves garancia lejárta után.

Annak érdekében, hogy hosszú életű legyen a gépünk, mi is rengeteget tehetünk.

1. Tisztítsd a szűrőt!

A kezdőbb háziasszonyok hajlamosak elfelejtkezni a mosógép szűrőjéről, ezt általában jól el is rejtik a szem elől a tervezők. Ezt néhány havonta érdemes csap alatt elöblíteni, és kiszedni belőle a felgyülemlett koszt, ami főleg a ruhákból kimosott szöszöcskékből áll.

2. Szellőztesd a mosógépet!

Két mosás között mindig hagyjuk nyitva legalább résnyire a mosógép ajtaját, hogy szellőzzön, így megelőzhetjük, hogy a penész megtelepedjen a nedves zugokban, vagy rozsdásodásnak induljon a belseje.

3. Tartsd tisztán a mosószeradagolót!

Hasonlóan fontos, hogy tisztán tartsuk a mosószeradagolót, ezt legalább látjuk, ha kezd benne felgyűlni a beragadt mosószer. Ha ezt nem távolítjuk el, akkor bepenészedhet, és a dugulás megakadályozhatja, hogy a mosószerek bejussanak a dobba. Emiatt már vásárláskor érdemes megnézni, hogy könnyen hozzáférhető-e az adagoló. Vannak ugyanis olyan típusok, amiknél lehetetlen hozzáférni az adagoló belsejéhez, ilyenkor az segíthet, ha hosszan áztatjuk forró, ecetes vízben.

 

Figyelj a mosószer adagolóra

Fontos a mosószer is és az adagolóra is figyelni kell

 

4. Színes ruha? Alacsonyabb hőfok!

Több okból is érdemes alacsonyabb hőfokon mosni, főleg a színes ruhákat, így kevesebb energiát fogyasztunk, amivel spórolhatunk, és a környezetet is kevésbé terheljük. Néha viszont a mosógép érdekében is érdemes egy-egy mosást elindítani 90 fokon, így nemcsak a ruhákat, de a mosógép belsejét is fertőtlenítjük, és a lerakódásokat is lerobbanthatjuk.

5. Néha kell egy tisztító mosás!

Tisztító mosást ruhák nélkül is érdemes elindítani, ehhez válasszunk egy hosszú programot és hozzá a legmagasabb hőfokot, majd öntsünk egy liter 20 százalékos ecetet a dobba, és így indítsuk el a mosást. Sokan esküsznek arra, hogy öblítő helyett egy kis adag ecetet használnak, amit illóolajokkal kedvünkre illatosíthatunk. Ez nemcsak olcsóbb az öblítőszereknél, de ugyanúgy használ a vízkő, a baktériumok és a fejét felütni készülő penész ellen. A szaga pedig egyáltalán nem érződik a ruhákon.

 

Vízkő és a tisztító mosás

A vízkő teljesen tönkreteheti a mosógépet

 

6. Tartsd tisztán!

Ha a tisztító mosás után is marad látható szennyeződés a kis zugokban, akkor essünk neki egy fogkefével. Kis vízzel higított ecettel erősíthetünk a sikáláson, vagy ha nagyon makacs lerakódásokkal állunk szemben, akkor érdemes megpróbálni egy mosást trisóval, amit élelmiszerekben is használnak csomósodásgátlóként. Régebben a tisztítószerekben is a trisó dolgozott, de mivel algásodást okoz a vizekben, ezért ipari mennyiségben már nem használják. Ha eltávolíthatatlan penésszel küzdünk, akkor pedig lehet, hogy már csak a bolti penészirtó szerek segítenek a helyzeten.

Már meggyűlt a bajod a mosógépeddel?

Majd mi mosunk neked, így nem kell ezekkel foglalkoznod. Tisztán, vasalva és hajtogatva kappsz meg mindent!

Kapcsolódó cikkek