fbpx

Lehetséges hibák mosásnál, amiket kerülj el

Lehetséges hibák mosásnál, amiket kerülj el

A leggyakoribb hibák amiket elkövethetsz mosás közben, de tudva őket, biztosan nem teszed majd.

Annak ellenére, hogy a mosógép végzi el a munka nagy részét, így is marad jó pár hibalehetőség, amibe belefuthatsz a mosás során, ennek pedig a ruháid isszák meg a levét. 

A mosás gyakran végtelen feladatnak tűnhet és sokan igyekeznek a lehető leggyorsabban ‘leküzdeni’ vagy inkább túl lenni rajta. Könnyen elkövethetünk azonban olyan hibákat, amelyek drasztikusan csökkentik a ruhák és maga a mosógép élettartamát.

Mosógépbe mindent szabad?

Persze egyszerűbb bedobni valamit a mosógépbe, mint a vegytisztítóba vagy mosodába küldeni (kivéve, ha az időd értékesebb, mert akkor mindenképpen megéri), de bizonyos ruhákat nem szabad mosógépben mosni. A nagyon érzékeny anyagok ugyanis nem bírják a mosógép rázkódását, dobálását, és az sem tesz jót nekik, ha túl sokáig vannak a vízben. Így mosás előtt érdemes megnézni, hogyan kell az egyes ruhadarabokat mosni, és mindig megkeresni a címkén az erre vonatkozó információkat. Azon ruhák, melyek címkéje ‘P’ jelzéssel van ellátva, mindenképpen vegytisztítással kell tisztítani!

A mosógép mos, oké, de tiszta is?

Azt gondolhatnánk, hogy a mosógép is tisztább lesz egy-egy mosás során és nem igényel külön tisztítást, de ez nem így van. Egy mosógép nem csak abból a dobból áll, ahová a ruháinkat tesszük, ezért érdemes időt szánni a tisztítására is rendszeresen. Ha lehetséges, távolítsuk el a szűrőt vagy a mosószer-adagolót és azokat is alaposan takarítsuk meg. A csövekben vízkő és különféle vegyszermaradványok is felhalmozódhatnak, ami nemcsak a mosás hatékonyságát csökkenti, hanem a mosógép élettartamát is lerövidíti. Míg számos különböző tisztító szer vagy por elérhető az üzletekben, egyszerű háztartási ecettel és egy magas hőmérsékletű mosással is alapos munkát tudunk végezni.

Minél több, annál jobb?

Sokakban él még az a téves kép, hogy minél több mosószert és öblítőt használunk, annál jobb, mert így tisztábbak és jobb illatúak lesznek a ruháink. A valóság azonban az, hogy a legkisebb mennyiség is elegendő a ruhák megfelelő tisztításához és a többlet felhalmozódhat a ruhánkban vagy a mosógépünkben. Ez a ragadós vegyszer lassan károsíthatja a ruhákat és a gépeket is.

 

Többnyire nem éri meg így spórolni az időn

 

Nem szükséges előkezelni a ruhákat, ugye?

A foltok beszerzése minden otthonban és munkahelyen vagy az utcán is megtörténhet és a legegyszerűbb módja annak, hogy eltávolítsuk őket, ha mosás előtt kezeljük őket (például áztatóval vagy folteltávolítóval). Minél hamarabb kezeljük a foltokat, annál hatékonyabban tudjuk eltávolítani őket. Vannak olyan szennyeződések, amik egy alapos előkezelés nélkül csak mosással nem tűnnek el. Így a többszöri mosást és idegeskedést elkerülvén érdemes erre is időt szakítani vagy profi segítséget kérni (mint anya, anyós vagy egy éppen hozzáértő személy… khm 🙂 ).

Ha biztosan nem akarsz hibázni

Továbbá nem erre fordítani a drága idődet, akkor mi tudunk segíteni!

Kapcsolódó cikkek