fbpx

Könnyebb és hatékonyabb vasalás?

Könnyebb és hatékonyabb vasalás?

A vasalás nem a közkedvelt dolgok közé tartozik, pedig nem nehéz.

Mindennap ingben jársz dolgozni? Vizsgaidőszakra inkább beszereztél egy halom inget mintsem, hogy véletlenül ne legyen egy tiszta inged kéznél mikor kellene? De a vasalást még így sem tudod megúszni? Bármi legyen is az oka annak, hogy rendszeresen vasalni kényszerülsz, biztosan értékelni fogsz néhány tippet, amelyek csökkenthetik a vasalódeszka mellett töltött időt.

Egy szárítógép segíthet.

Ha csak valami kevésbé ráncos dolgot szeretnél kisimítani, egy szárító segíthet. Permetezz vizet a vasalást igénylő ruhákra, majd dobd be néhány percre a szárítógépbe. A bent uralkodó hő hatására a víz gőzzé alakul, ami gyorsan elhalványítja a ruhák ráncait. Igen, ez egy könnyű megoldás, de nincs minden háztartásban szárítógép.

Permetezz vasalás közben!

Vannak annyira gyűrött ruhák, amik szimpla vasalással nem lesznek tökéletesen ráncmentesek (extra nedvességre lesz szükséged a kisimításukhoz). Permetezz a ruhára egy kis vizet vagy használd a gőzölő funkcióját. Így percekkel rövidítheted a vasalási időt egy-egy makacsabb ing esetében.

 

Egy kis víz, idő és egy gomb használata csodákra képes

Moss optimális adagokat!

Ha túl sok ruha van a gépben, akkor csökken a mosás hatékonysága és gyűröttebbek lesznek a ruhák. Tehát, ha kevesebbet szeretnél vasalni, pakolj okosan és figyelj a mennyiségre! Nem szabad azzal spórolni az időt, hogy egy mosással le akarunk tudni mindent. A ruhákat érdemes szín szerint szétválogatni és nem többet beletenni a mosógépbe, mint szabadna.

Vasalj sorrendben!

Úgy haladj a vasalnivalóval, hogy a legérzékenyebb holmiktól a strapabíró vásznak felé haladj és fokozatosan vedd egyre magasabbra a hőfokot. A pamutot és a lent bátran vasalhatod magas hőfokon. Alacsony hőfokon kell vasalni a szintetikus anyagokat és a selymeket, és közepesen a gyapjút. Így nem kell megvárnod, amíg a vasalótalp kihűl vagy felmelegszik és elkerülheted, hogy a még túl forró vasalóval megégesd a selyemingedet. El sem tudod képzelni, mennyi időt spórolhatsz meg azzal, ha figyelsz a ruhák helyes vasalási sorrendjére.

 

Ha sorrend alapján vasalsz, könnyebben haladsz

Rázd ki rendesen!

Rázd ki a nedves ruhákat a mosógépből, hogy visszanyerjék eredeti formájukat. A vászoningeket és a kevésbé érzékeny anyagokat egy kicsit erőteljesen is megrázhatod, ami több nedvességet távolít el belőlük és száradás közben is elősegíti, hogy a kívánt ‘formát’ vegyék fel.

Vagy mehetsz a biztosra is velünk!

Spórolj időt magadnak, csináld azt, amit te szeretnél!

Kapcsolódó cikkek