fbpx

A szőnyeg, a poratka és mi

A szőnyeg, a poratka és mi

A szőnyegtisztítás egy rendkívül összetett, több lépésből álló, nagy odafigyelést igénylő tevékenység. Nem csak azért fontos tisztítani a szőnyegeket, hogy a felületi szennyeződések, foltok, hanem a benne lévő por, poratkák és egyéb dolgok is eltűnjenek belőlük. A porallergia okozója a poratka, helyesebben, ennek a mikroszkópikus élőlénynek a megszáradt, levegőben szálló ürüléke. Ez a kis pókféle minden háztartásban előfordul kisebb, nagyobb mértékben és sajnálatos módon teljesen megszabadulni tőlük sosem fogunk, mert ahhoz teljesen steril körülményeket kellene teremteni az otthonunkban. Azt pedig valljuk be őszintén, hogy lehetetlen. De a számukat azért jócskán tudjuk csökkenteni.

 

szőnyegtakarítás porszívózás
Porszívózás. Kell, de nem elég mindig.

 

Mindezek mellett szükségünk lesz egy nagy teljesítményű porszívóra – és kitartásra is, hogy rendszeres és alapos takarítással csökkenteni tudjuk a lakásban lévő allergének mennyiségét.

 

 

ágynemű

Mit lehet tenni ezellen? Megoldások és praktikák!

A poratka a viszonylag párás (65-80 % páratartalmú), meleg helyeket kedveli, úgyhogy allergiásoknak a mérsékelt páratartalom és a 18-20 fokos lakáshőmérséklet a legmegfelelőbb. Szellőztessen gyakran! Nem kell minden textilt eltávolítani a lakásból, viszont gyakran kell ezeket mosni, tisztítani, tehát az anyaguk legyen ennek megfelelő (a szőnyegekre is vonatkozik). Az allergént át nem eresztő anyagból készült ágyneműhuzatok szintén jó szolgálatot tehetnek, és a bőr-, műbőr kárpiton sem tud megtelepedni a poratka. Lehetőleg naponta kell port törölgetni nedves ronggyal, és porszívózni hepa-filterrel ellátott porszívóval. A hepa-filteres porszívó használata, a portörlés és a textíliák gyakori mosása elég jól csökkenti az allergiát okozó atkaürülék mennyiségét.

Vagy bízd ránk és majd mi megoldjuk!

Kitisztítjuk a szőnyeget, kitakarítjuk a lakást! Te azzal foglalkozz, ami neked fontos!

Kapcsolódó cikkek