fbpx

10 trükk a könnyebb vasalásért

10 trükk a könnyebb vasalásért

Ingben, blúzban jársz dolgozni? Esetleg a párod kell, hogy smart casual legyen minden nap? Anyukád úgy tanította, hogy a fehérneműket vasalással is fertőtleníteni kell? Vagy csak szereted, ha tip-top az egész család? Bármi is az ok, amiért rendszeresen vasalni kényszerülsz, biztosan örülsz egy-két olyan tippnek, amivel lerövidítheted az állvány mellett töltött időt. Íme a hatékony vasalás tíz alapszabálya!

Jó, vasalni azért annyira nem is rossz – a ruhák simítása közben terjedő ropogós illatot mi például nagyon szeretjük. Viszont tény, van ötletünk, hogy mások a deszka fölé görnyedés helyett mivel töltenék az idejüket.

1. Használd néha a szárítógépet!

Ha csak néhány kevésbé gyűrött holmit szeretnél kisimítani, a szárítógép lehet a segítségedre. Permetezz vizet a vasalást igénylő ruhákra, majd néhány percre dobd őket a szárítógépbe. A benn uralkodó melegben gőz lesz a permetből és ettől hamar elhalványulnak a ruhákon lévő ráncok. Bár hosszú távon a teregetés a környezettudatosabb megoldás, a téli időszakban főleg egy kisebb lakásban nem biztos, hogy meg tudod oldani a szárongatást. Ha már beruháztál egy szárítógépbe, ilyen módon is kihasználhatod, amikor egyébként is áramot használnál a vasalással.

2. Permetezz vasalás közben!

A nagyon gyűrött holmikkal hiába is küzdesz csak a forró vasalótalppal, extra nedvességre is szükséged van, hogy ki tudd simítani őket. Használd a vasaló simító funkcióját és permetezz extra vizet is a textilekre. Percekkel rövidítheted a vasalási időt egy-egy makacsabb ing esetében.

3. Moss optimális adagokat!

Nem, nem azt javasoljuk, hogy pazarolva, egy-két holmit pörgess a gépben, csak annyit, hogy ne tömd túl a mosógépet. Ha túl sok dolog van a gépben, a mosás hatékonysága csökken, és jobban össze is gyűrődnek a holmik. Szóval pakolj okosan, ha kevesebbet szeretnél vasalni.

 

Vasalás - Ironing - Debrecen
Fontos dolog, hogy hogyan mosod a ruhát vasalás előtt

 

4. Függessz!

A nem megnyúló anyagú holmikat a mosógépből kivéve máris vállfára teheted, így kirúgják magukat, ezért nem, vagy csak alig kell vasalnod. Éppígy érdemes a függönyöket is a helyükön, a karnisra akasztva szárítani, jó illatot árasztanak, és a súlyuknál fogva szép simák is lesznek.

5. Rázd meg!

A mosógépből kivett, nedves ruhákat rázogasd ki, hogy visszaugorjanak eredeti formájukba. A vászoningeket és kevésbé érzékeny anyagokat kicsit hevesebben is meglengetheted, ezzel további vizet tudsz eltávolítani belőlük, illetve megint csak segítesz, hogy már száradáskor a neked tetsző alakban lengjenek. Szóval Shake it!

6. Vasalj sorrendben!

Úgy haladj a vasalnivalóval, hogy a legérzékenyebb holmiktól a strapabíró vásznak felé haladj, és fokozatosan vedd egyre magasabbra a hőfokot. Így nem kell várnod, hogy hűljön vagy melegedjen a talp, és elkerülheted, hogy a még túl meleg vasalóval kiégesd a selyemblúzod. Nem is gondolnád, mennyi időt meg tudsz megspórolni csak azzal, hogy figyelsz a dolgok egymásutánjára.

7. Csak egyenesen!

Ha jót akarsz magadnak, kerülöd a körkörös mozdulatokat és csak egyenesen előre-hátra mozgatod a vasalót. Az oldalirányú mozdulatok nem olyan hatékonyak, és könnyen kárt tehetnek a ruhában is, mert kinyújtják azt.

 

Vasalás - Ironing - Debrecen
Megéri kerülni a körkörös mozdulatokat

 

8. Óvakodj a vízkőtől!

A vízkő megül a gőzölő lyukaiban, ezzel csökkenti a teljesítményt. Nézd meg a használati utasításban, hogy a te típusodat hogyan lehet kitisztítani, aztán ess neki! Ha egyszer alaposan megtisztítottad a vasalódat, ügyelj, hogy a későbbiekben csak desztillált vizet használj, hogy elfelejthesd a rendszeres vízkőtelenítést.

9. Figyelj a deszkára!

A jó vasalódeszka legalább olyan fontos, mint a jó vasaló, mert elengedhetetlen, hogy a felület, amin dolgozol, sima és sérülésmentes legyen. Ha viharvert már az állvány, érdemes lehet új huzatot venni.

10. Pucold a talpat!

A szennyezett vasalótalp elszínezheti és össze is gyűrheti a ruhákat. Ha úgy érzed, ráférne egy alapos tisztítás a fémfelületre, láss neki valamilyen természetes módszerrel, és ha egyszer megtisztítottad, ellenőrizd minden vasalás után, hogy nem tapadt-e rá újabb szennyeződés. Ha vastagon áll a talpon az odaégetett anyag, nagyon nehéz már megtisztítani.

Ha a praktikák nem válnak be, mi szívesen segítünk!

Vasalni tudni kell, de persze gyakorlat teszi a mestert. Nem ma kezdtük!

Kapcsolódó cikkek